UA | RU

Нарцисизм сьогодення

Додано: 27 березня 2019, 01:46

Белінська Юлія Ігорівна, практикуючий психолог, член Української Психоаналітичного Союзу.

Мета людського існування - задоволення. Наше сучасне суспільство, не є перверсією, але функціонує в моделі перверсії - це телебачення, розповіді про катастрофи, вбивства і т.д. Таким чином, медіа в нас включає садистичну насолоду від того, що ми бачимо. Ток-шоу, на яких люди виставляють інтимні подробиці особистого життя, аж до тіла оголеного, говорять про те, що усі ці перверсивні насолоди в нашому суспільстві дозволені. Внаслідок чого, у людини виникає відчуття самотності, постійна готовність до насильства по відношенню до іншого. Сьогодні сказати іншому «ні» - мабуть, можливо, тільки двома способами, двома видами психопатологий - параноєю і депресією. Депресивний спосіб сказати іншому «ні» - самозвинувачення, переконання, що він один, не може ні до кого звернутися за допомогою.

У пустелі сучасного світу домінує успішність, лідерство. Позитивне мислення замінює бажання, брак - очікування. Самотність стала цілком нормальним явищем, де міжособистісні відносини не мають сенсу і людину цікавить лише вона сама. Бажане для людини - «залиште все мене в спокої». Нарцис сьогодення - духовно тьмяний. Коли йдеться про нарцисичну порожнечу,  мається на увазіне те, що він не розумний, а він - сумний. Тому нарцисизм став не тільки діагностичною категорією, а й ознакою соціальних явищ.

У сучасному світі нарцис є фігурою краси. Краса знаходиться всюди. Вона вписується в канони моди, втілюється в тих фігурах, які представлені в кіно. Це передбачає обов'язок про те, щоб бути гарним, струнким, підбираючим look, makeup, доходячи до пластичної хірургії. Нарцисизм краси вітається, заохочується.Він став позитивною цінністю. У нашому сучасному суспільстві ми повинні бути, як красиві, так і молоді.

Нарцис - фігура «той, хто знає». В сучасному світі можна говорити все, що завгодно, тим самим заявляючи про свої знання. І це те, з чим ми стикаємося щодня в соціальних мережах, наукових дискусіях, громадських дебатах з претензією на експертну думку того, «хто знає». «Я - знаю, а ви - не знаєте». Тобто мова йде про збільшення індивідуального нарцисизму і, найчастіше, це фігури, з якими ми стикаємося в віртуальних мережах, в профілі ФБ, аватарах, під яким ховається гравець онлайн ігор.

Для чого вам потрібна ваша ФБ сторінка? Те, що ви виставляєте на ваших сторінках, ваші пости, фотографії - це ваша нарцисична презентація вашого ідеального образу. Це фотографії, на яких ви можете самі себе позначити, як той, хто приємний і може бути улюбленцем. Це не ви, це нарциссический образ вас, який ви представляєте іншим, щоб вас любили. Те, що ви уявляєте - це те, про що мрієте, що хочете представити іншим про себе самого. Кожен може уявити все, що він хоче, починаючи з розповідей, як ви годуєте свою дитину, аж до ідей які стосуються війни. Тобто у кожного є своє Я-ідеальне, яке має цінність і говорить саме за себе.

Починаючи з самих ранніх слідів людської думки, незалежно від культури, філософію і психологію завжди займали три основних питання - питання прекрасного, влади, знання. З цієї причини в світі є багато прекрасного, знань, влади, які є нарцисичними.

Психоаналітична конференція UPU "Багатоликий нарцисизм".

Інші статті